magazin muzica ~ echipamente profesionale de sunet ~ efecte de lumini ~ instrumente muzicale ~ accesorii ~ echipamente DJ

Cautare in catalogul de produse:  
Microfoane cu fir microfoane fara firAmplificatoare audio profesionaleBoxe audio profesionale, boxe active, boxe pasiveClape si claviaturi, instrumente cu clapeChitare electrice, chitare acustice, chitare bassEchipamente DJ: casti dj, mixere, turntable, playereViori, viole, contrabasStative pentru instrumente, stative partituri stative microfoane
 
 

Microfoane

In acest scurt articol despre microfoane puteti gasi:  1. Generalitati despre microfoane

  2. Capsulele microfoanelor

  3. Tipuri constructive de microfoane

  4. Recomandari pentru alegerea unui microfon

  5. Accesorii pentru microfoane


Generalitati despre microfoane


Microfoanele sunt niste echipamente electro-mecanice care transforma undele sonore (sunetele) in impulsuri electrice (altfel spus, un microfon este un traductor acustic-electric).

Microfon Shure SM58Microfonul functioneaza pe principiul ca undele sonore care se propaga prin aer pot fi captate de un dispozitiv si apoi transformate in impulsuri electrice folosind diferite tehnologii constructive. Impulsurile electrice rezultate in urma acestei conversii sunt de ordinul milivoltilor, fiind nevoie ca acestea sa fie amplificate pentru a putea fi apoi reproduse la un nivel acceptabil.


Cel mai des intalnit tip de microfon este cel cu capsula. Aceasta este o membrana subtire de diferite forme, confectionata dintr-un material subtire, deformabila sub actiunea undelor sonore. Exista microfoane cu membrana bobinata care functioneaza invers difuzoarelor, capsule cu membrana si celula piezo care functioneaza invers tweeterelor precum si alte tehnologii constructive (mai multe detalii gasiti citind mai jos in acest articol).


In functie de forma acestei capsule sunt captate cu precadere sunetele care provin din anumita directie relativ la microfon. Vorbim in acest caz de microfoane directionale, foarte des folosite in mediile artistice (scena, instrumente muzicale, studiouri de inregistrari, etc).


Tipuri de capsule pentru microfoane


Printre parametrii tehnici ai microfoanelor care apar in catalogul nostru de produse ( vezi sectiunea microfoane pentru o lista completa a microfoanelor) apare si acesta: capsula microfonului. Asa cum am amintit si mai sus, forma capsulei microfonului este cea care face ca microfonul sa capteze doar sunetele care provin din anumite directii.

Cele mai utilizate tipuri de capsule pentru microfoane sunt: omnidirectional, subcardioid, cardioid, supercardioid, hipercardioid, bi-directional. Denumirea de cardioid provine de la forma elementului geometric numit cardioida denumire care a fost de asemenea inspirata de forma sa asemanatoare unei inimi (inima=cardio).

Reprezentarea in plan a formelor aminitite mai sus este urmatoarea:


Forma capsulelor pentru microfoane


Microfoanele omnidirectionale capteaza sunetele care provin din toate directiile. Microfoanele cu capsula cardioid sau cele bidirectionale capteaza doar sunetele care provin din anumite directii relativ la pozitia microfonului, fiind mai putin afectate de sunetele care provin din celelalte directii. Aceasta duce la o izolare mai buna a sunetelor care doresc a fi captate fata de celelalte sunete considerate parazite.Tehnologii folosite la constructia microfoanelor


In functie de destinatia lor, microfoanele sunt construite folosind tehnologii diferite pentru a obtine maximul de fidelitate si directionalitate in redarea sunetelor. In continuare prezentam doar cateva tehnologii folosite mai des in domeniul audio - muzical.


1. Microfoane cu condensator: in acest caz membrana capsulei microfonului constituie una dintre placile incarcate electric ale unui condensator iar vibratiile acesteia duc la modificarea usoara a distantei dintre placi, ceea ce poate fi apoi tradus prin modificarea tensiunii din sistem si transformarea lor in impulsuri electrice. Acest tip de microfoane condensator este folosit atat in domeniul audio amator (microfoane ieftine pentru calculatoare, sisteme karaoke, etc) cat si in domeniul inregistrarilor audio de inalta fidelitate (ex. in studiouri de inregistrari). Aceste tipuri de microfoane au nevoie de o sursa de alimentare cu curent pentru a face posibila functionarea condensatorului si preamplificarea semnalelor.


2. Microfoane dinamice: in acest caz o bobina mobila este actionata mecanic de diafragma capsulei microfonului si se misca intr-un camp electric, producand prin fenomenul de inductie electromagnetica un curent electric de o anumita intensitate. Deoarece o membrana nu poate sa raspunda cu aceeasi eficacitate undelor sonore de frecvente diferite, de cele mai multe ori se folosesc mai multe membrane si bobine pentru a surprinde vibratiile produse de un spectru mai larg de frecvente si apoi se combina iesirile acestora. Un astfel de microfon este microfonul cu banda. Acesta foloseste o banda de metal pe post de bobina si membrana in acelasi timp, fiind actionata chiar de undele sonore care se lovesc de ea. Pentru a feri banda de miscarile induse de aerul expirat se folosesc ecrane de protectie numite paravânturi montate in jurul capsulei microfonului. Aceste tipuri de microfoane nu necesita alimentare cu curent decat in cazul in care au incorporat un modul de preamplificare. Alta utilizare a acestor tipuri de microfoane este la dozele chitarelor, preluand vibratiile de pe suprafata corzilor.


3. Microfoane piezoelectrice. Functionarea acestui tip de microfoane se bazeaza pe fenomenul de piezoelectricitate. Anumite materiale convertesc vibratiile externe in curent electric. Acestea sunt foarte des folosite ca microfoane de contact pentru instrumentele muzicale.Recomandari in alegerea unui microfon


In general microfoanele se aleg in functie de tonalitatea instrumentelor muzicale sau a vocii persoanelor care le vor folosi. Fiecare tip de microfon este proiectat sa lucreze intr-o anumita plaja de frecvente sonore, de obicei reprezentata in diagrama de frecvente asociata microfonului.


Chiar si in cazul microfoanelor pentru vorbire exista diferente intre microfoane si se recomanda ca acestea sa fie alese in functie de persoana care le va folosi. De ex. pentru o voce de femeie sunt recomandate microfoane cu gama de frecvente care incep in jurul valorii de 80 Hz, pe cand in cazul unei voci barbatesti mai grave, ar trebui ales un microfon care lucreaza in plaja de frecvente incepand cu 50 Hz.


Recomandarile noastre in materie de microfoane:


Shure SM58Shure SM 58 - microfon pt. voci feminine


Microfon Shure Beta58 A
Microfon Shure Beta57 A - microfon pt. instrumente de suflat, alamuri


Microfon ElectroVoice PL24Microfon Electrovoice PL24 - microfon pt. vorbire


Microfon Electrovoice Cobalt 7Microfon ElectroVoice Co7 - microfon pt. vorbire in teren, exterior


Microfon AKG C1000S - microfon condensator cu posibilitatea alimentarii de la baterie de 9V fara a fi nevoie de phantom power.


 


Specialistii magazinului Cryton va ofera consiliere gratuita in alegerea celui mai bun microfon pentru ceea ce doriti dvs. sa realizati.Accesorii pentru microfoane


Pe langa microfonul propriu-zis s-ar putea sa aveti nevoie de cateva accesorii pentru microfoane, pornind de la stative pentru microfon, cabluri pentru microfon, mufe pentru microfon, burete de protectie pentru microfon, marcaje colorate pentru microfoane, etc. pe care le puteti gasi de asemenea in magazinul nostru.

 
 
 
Cos de cumparaturi
Cosul de cumparaturi este gol
 

 
Oferte speciale
 

 
Informatii, utile


Asiguram transport gratuit
in tara pentru comenzi in valoare de cel putin 300 RON. [detalii]


La sediul magazinului Cryton beneficiati gratuit de consiliere de specialitate pentru configurarea sistemelor audio si a efectelor de lumini.
Magazin muzica Cryton Cluj - instrumente muzicale, echipamente profesionale de sunet si efecte de lumini

 
Magazin de echipamente profesionale de sunet si efecte de lumini, DJ, instrumente muzicale si accesorii
Cluj-Napoca, str. Caracal nr. 21A
Telefon
: 0728-130484Vodafone, 0372-926994Vodafone
Email: magazin@cryton.ro